Paikkari torp

En pärla i det natursköna Sammatti

 

 

 

Den finländske författaren Elias Lönnrot föddes år 1802 på Paikkari torp. Elias Lönnrot är främst känd för Kalevalaeposet, som består av sånger som Lönnrot samlade in i Karelen och sammanställde till en helhet. Kalevala är en viktig del av den finska identiteten. Lönnrot var också läkare och språkvetare. Han arbetade för finska språkets ställning i Finland, under en tid då språket ännu inte hade en samhällsbärande status. Han sammanställde den första finsk-svenska ordboken och är upphovsman till en mängd ord i finskan. 

Paikkari torp byggdes av Lönnrots far som var skräddare i byn. Från torpet tog sig sedan Elias till skola och utbildning.

Paikkari torp


Foto:Livady

Utsikt från Paikkari torp över Valkjärvi sjö.
Foto: Livady

Hitta fram
Paikkari ligger i Sammatti, 40 kilometer från Helsingfors. Se kartan.

Öppet sommaren 2022
Museet är stängt efter 7 augusti

Guidade turer
Kontakta: museo@lohja.fi eller tfn 0443694204

Biljetter
På museiområdet kan man röra sig fritt men för att komma in i torpet behövs en biljett. Kort- eller kontantbetalning eller museikort. Biljetten gäller även för besök på Lohilampi museum, och den är i kraft hela sommaren.
Vuxna 6 euro
Pensionärer 4 euro
Grupper över 10 personer 4 euro per person
Barn under 18 år gratis

Lohilampi museum
Lohilampi museum är ett rusthåll från 1700-talet som ligger 8 km från Paikkari torp. Museet har en omfattande samling allmogeföremål och också föremål som tillhört Elias Lönnrot. 
Adress Peririnnantie 2, Sammatti

Öppet sommaren 2022
Museet är stängt efter 9 augusti
 Öppet för grupper även andra tider. Kontakta museo@lohja.fi
eller tfn 0443694204

 


källa: museo-opas.fi