Paikkari torp

En pärla i det natursköna Sammatti

 

 

 

Paikkari torp

Den finländske författaren Elias Lönnrot föddes år 1802 på Paikkari torp. Elias Lönnrot är främst känd för Kalevalaeposet, som består av sånger som Lönnrot samlade in i Karelen och sammanställde till en helhet. Kalevala är en viktig del av den finska identiteten. Lönnrot var också läkare och språkvetare. Han arbetade för finska språkets ställning i Finland, under en tid då språket ännu inte hade en samhällsbärande status. Han sammanställde den första finsk-svenska ordboken och är upphovsman till en mängd ord i finskan. 

Paikkari torp byggdes av Lönnrots far som var skräddare i byn. Från torpet tog sig sedan Elias till skola och utbildning.

Paikkari torp


Foto:Livady

Utsikt från Paikkari torp över Valkjärvi sjö
Foto: Livady

Hitta fram
Paikkari ligger i Sammatti, 40 kilometer från Helsingfors. Se kartan.

Öppet sommaren 2024
Museet öppnar onsdagen den 5 juni. Sista öppetdagen är söndagen den 11 augusti. Måndagar och tisdagar är museet stängt, likaså under midsommaren den 21-23 juni.

Guidade turer för grupper
Museet välkomnar grupper från och med måndagen den 13 maj till och med  söndagen den 15 september. Boka guidning på förhand på adressen museo@lohja.fi eller på telefon 0443694204

Biljetter
På museiområdet kan man röra sig fritt men för att komma in i torpet behövs en biljett. 
Grupper över 10 personer 4 euro per person
Barn under 18 år gratis

Lohilampi museum
Lohilampi museum är ett rusthåll från 1700-talet som ligger 8 km från Paikkari torp. Museet har en omfattande samling allmogeföremål och också föremål som tillhört Elias Lönnrot. 
Adress Peririnnantie 2, Sammatti

Museet är öppet sommartid
Kontakta museo@lohja.fi
eller tfn 0443694204 källa: museo-opas.fi

 

Aktuellt hösten 2023

Ny bok  om Elias Lönnrot av Paikkarin Torpan Tukis ordförande Risto Piekka.